НАП: И фирмите без дейност подават годишни декларации

НАП: И фирмите без дейност подават годишни декларации - E-Burgas.com

Всяка година голям брой фирми с регистрация в териториалната дирекция на НАП Бургас и неизвършвали дейност през предходната календарна година, биват санкционирани поради неподаване на декларация за облагане с корпоративен данък, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. „Това са глоби, които в повечето случаи се дължат на небрежност и  въвличат бизнеса в ненужни допълнителни разходи. Санкциите се удвояват при повторни нарушения, каквито също не са малко. Отново напомняме, че годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2016 година“, коментира директорът на дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП Бургас Сияна Димитрова.

От приходното ведомство в морския град уточняват, че фирмите, неизвършвали дейност през 2016 г., трябва да попълнят отделен формуляр - образец 1010а. В него се декларира, че през 2016 г.  фирмата не е имала дейност и не са отчетени приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Срокът за подаване на декларациите за облагане с корпоративен данък е 31 март, като този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2016 г. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2017 г., припомнят от НАП.

От ведомството информират още, че пдлащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Коментари

Още от последните новини