Над половин милиард лева дължат болниците, бургаската е в кюпа

Над половин милиард лева дължат болниците, бургаската е в кюпа  - E-Burgas.com

Общият дълг на болниците у нас възлиза на над половин милиард лева. Освен болниците във Враца и Ловеч, с големи задължения са още здравните заведения във Видин, Бургас и Стара Загора, съобщи БНТ.

Към момента Министерството на здравеопазването търси варианти да кредитира болниците, които са потънали в задължения.

Продължават и опитите за укрепването на най-големите болници длъжници - Общинският съвет в Ловеч обсъжда на извънредно заседание възможностите за отсрочка на такса битови отпадъци и данък сгради на болницата.

Болницата е в критично финансово състояние. Заплатите на служителите на здравното заведение се бавели с месеци. В болницата тече и проверка на прокуратурата.

Припомняме, вчера здравният министър Николай Петров обясни, че министерството се опитва да промени модела на управление, за да може да икономисва средства и да предотвратява дългове и лихви. Той коментира още, че е обсъждал с премиера Борисов възможността за създаване на фонд за целеви субсидии - място, от което болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да предоговорят неизгодните договори.

Коментари

Още от последните новини