Над 200 хил. активни случая на ковид у нас, но броят на хората в тежко състояние остава същият

Над 200 хил. активни случая на ковид у нас, но броят на хората в тежко състояние остава същият - E-Burgas.com

В област Бургас заболеваемостта остава рекордно висока с невиждани стойности от началото на пандемията

200,978 са активните случаи на коронавирус в момента у нас. Това е два пъти повече от предишните рекорди, които бяха поставени при третата и четвъртата ковид вълна у нас.

На фона на това броят на заетите интензивни легла остава изненадващо нисък. Към момента пациентите, които са в тежко състояние е 547, което е ниско на фона на огромната заболеваемост. За сравнение на 1 януари заетите интензивни легла са били 449, но тогава заболеваемостта е била два пъти по ниска, като активните случаи са били 104,692.

Това най-вероятно се дължи на новият щам Омикрон, за когото специалистите още преди месец прогнозираха, че протича с по-лека симптоматика. Очаква се все пак броят на хоспитализираните и починали пациенти да се увеличи, тъй като през последната седмица у нас на няколко пъти бяха регистрирани по над 10 хил. заразени на ден и резултатът от това тепърва ще се усети в болниците.

В област Бургас заболеваемостта остава рекордно висока с невиждани стойности от началото на пандемията. В момента отчитаме 1 530 заразени на 100 хил. души през последните 14 дни. Припомняме, че за да навлезе една област в тъмночервената зона или най-високата трета степен на заболеваемост са необходими 500 заразени на 100 хил. души през последните 14 дни. 

Коментари

Още от последните новини