На 14-ти ноември в лаборатория „ЛИНА”: Безплатно изследване на кръвна захар, общ холестерол и креатинин

На 14-ти ноември в лаборатория „ЛИНА”: Безплатно изследване на кръвна захар, общ холестерол и креатинин - E-Burgas.com

Изследването  е безплатно, като пациентът заплаща само такса манипулация в размер на 2лв.

В  Световния ден за борба с диабета медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти безплатно изследване на кръвна захар, общ холестерол и креатинин. Изследването ще се извършва на 14-ти ноември 2018г. в самостоятелните лаборатории на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Самото изследване е безплатно, като се заплаща само такса манипулация в размер на 2лв. За него се взима венозна кръв.  

„Целта ни е да насърчим  профилактиката на диабета, който е едно от най-разпространените заболявания. Според статискиката в България от заболяването страдат над половин милион души, но по-притеснителното е, че 40% от тях не знаят това. Диабетът може да бъде контролиран с редовна профилактика, хранителен режим и спорт. Това е много важно, особено при децата”, заявяват от лаборатория „ЛИНА”. 

От лабораторията препоръчават за предотвратяване на усложненията от диабета  редовно измерване на нивата на кръвната захар и профилактични прегледи при специалист – ендокринолог. 

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-срещан е първият тип, а при възрастните се развива предимно вторият тип диабет. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и фамилната обремененост. Определящо значение има също начинът на живот и нивата на стрес. 

От лаборатория „ЛИНА” напомнят, че безплатните профилактични кампании за измерване на общ холестерол и креатинин важат до края на месец ноември 2018г. Единствено на 14-ти ноември към двата показателя е добавена и кръвна захар. 

Коментари

Още от последните новини