МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19

МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19 - E-Burgas.com
Reuters

Парите са пренасочени от  програмата „Региони в растеж", а договорите за доставки вече са счключени

„Парите са насочени към Министерството на здравеопазването. Предвижда се закупуването на 317 апарата за белодробна вентилация, 72 000 теста и 105 000 бързи тестове, както лабораторни консумативи и маски". Това обясни пред БНР Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие, по повод пренасочването на над 40 млн. лева от програмата „Региони в растеж" за борба срещу коронавируса и последиците от епидемията.

Тя уточни, че вече има сключени договори за доставки:

„Надявам се, че ще покрием нуждите на всички държавни болници. Направихме анализи на всички оперативни програми. Над 870 млн. лева общо са мобилизирани като ресурси в подкрепа на нуждите на Министерството на здравеопазването и на икономическите сектори". заяви още Деница Николова.

По думите ѝ пренасочването на пари няма да се отрази върху реализирането на стартирали вече проекти по програмата.

„Министерството на здравеопазването подготвя процедурата за закупуване на два хеликоптера за спешна помощ. Очаква се в началото на май пазарното проучване да приключи, а юни-юли ще може да се обяви стартиране на процедурата и да започне процесът за закупуване на хеликоптерите".

Свързани статии
552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат 41 са новите случаи на ковид в Бургас, двама са починали 6728 пребориха коронавируса за едно денонощие, 535 са новите случаи Половината област без нито един случай на ковид, за първи път и без починали Четирима души починаха от ковид в Бургаско, само три са общините без нови случаи 65 са новозаразените в Бургас, 750 в страната 753 са новите случаи на ковид, 37 в област Бургас Седем души починаха от ковид в областта, ръст на заболелите в Приморско 107 са новозаразени с ковид в Бургас, 867 в страната Драстичен скок на новозаразените с коронавирус в Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини