МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19

МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19 - E-Burgas.com
Reuters

Парите са пренасочени от  програмата „Региони в растеж", а договорите за доставки вече са счключени

„Парите са насочени към Министерството на здравеопазването. Предвижда се закупуването на 317 апарата за белодробна вентилация, 72 000 теста и 105 000 бързи тестове, както лабораторни консумативи и маски". Това обясни пред БНР Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие, по повод пренасочването на над 40 млн. лева от програмата „Региони в растеж" за борба срещу коронавируса и последиците от епидемията.

Тя уточни, че вече има сключени договори за доставки:

„Надявам се, че ще покрием нуждите на всички държавни болници. Направихме анализи на всички оперативни програми. Над 870 млн. лева общо са мобилизирани като ресурси в подкрепа на нуждите на Министерството на здравеопазването и на икономическите сектори". заяви още Деница Николова.

По думите ѝ пренасочването на пари няма да се отрази върху реализирането на стартирали вече проекти по програмата.

„Министерството на здравеопазването подготвя процедурата за закупуване на два хеликоптера за спешна помощ. Очаква се в началото на май пазарното проучване да приключи, а юни-юли ще може да се обяви стартиране на процедурата и да започне процесът за закупуване на хеликоптерите".

Свързани статии
Ето кога сваляме маските Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Скочиха новозаразените в областта, четири общини с по над 10 нови случая Глътка въздух в региона: Едва 34 новозаразени с ковид, нито един смъртен случаи 88 са новозаразени в Бургаско, лек спад на новите случаи в страната Бургаска област осъмна с нови 110 случая на коронавирус 913 нови случаи на коронавирус у нас 105 нови души в Бургаско са с коронавирус, 1212 общо у нас Отново в изходна позиция: 131 нови случая на ковид в Бургас 910 новозаразени у нас, най-много в София и Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини