МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19

МЗ закупува апарати за вентилация, бързи тестове и маски в борбата с Covid-19 - E-Burgas.com
Reuters

Парите са пренасочени от  програмата „Региони в растеж", а договорите за доставки вече са счключени

„Парите са насочени към Министерството на здравеопазването. Предвижда се закупуването на 317 апарата за белодробна вентилация, 72 000 теста и 105 000 бързи тестове, както лабораторни консумативи и маски". Това обясни пред БНР Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие, по повод пренасочването на над 40 млн. лева от програмата „Региони в растеж" за борба срещу коронавируса и последиците от епидемията.

Тя уточни, че вече има сключени договори за доставки:

„Надявам се, че ще покрием нуждите на всички държавни болници. Направихме анализи на всички оперативни програми. Над 870 млн. лева общо са мобилизирани като ресурси в подкрепа на нуждите на Министерството на здравеопазването и на икономическите сектори". заяви още Деница Николова.

По думите ѝ пренасочването на пари няма да се отрази върху реализирането на стартирали вече проекти по програмата.

„Министерството на здравеопазването подготвя процедурата за закупуване на два хеликоптера за спешна помощ. Очаква се в началото на май пазарното проучване да приключи, а юни-юли ще може да се обяви стартиране на процедурата и да започне процесът за закупуване на хеликоптерите".

Свързани статии
От днес: Нови 95 ученици под карантина в община Бургас Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден Рекордни нови 819 случая на Covid-19 за 24 часа у нас Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем И Мария Габриел е с коронавирус Нов скок на Covid-19 у нас: 612 са новозаразените, в Бургас са 28 Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътувания Обсъждат допълнителни мерки за опазване на възрастните хора от Covid-19 Дъждовният петък донесе 31 нови случая на коронавирус в Бургас Детска учителка от Русе лепна коронавирус
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини