МС обсъжда 7-те точки за локдауна, някои може да отпаднат

МС обсъжда 7-те точки за локдауна, някои може да отпаднат - E-Burgas.com

През последните седмици премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се обяви твърдо против затварянето на държавата

На днешното си редовно заседание Министерският съвет трябва да вземе решение да влязат ли в сила предложените от министъра на здравеопазването по-строги мерки за справяне с коронакризата.

Затваряне на магазини и молове, преустановяване на присъствените занятия в училища и университети, както и затваряне на ресторанти и кафенета са сред предвидените ограничения, които трябва да влязат в сила от петък.

Представителите на бизнеса вече реагираха срещу ограниченията. Поискаха компенсации и мораториоум върху кредитите. От спортните среди също изразиха недоволство от прекратяването на всички спортни събития.

Не е изключено някои от предложенията да отпаднат, след като Бойко Борисов вече заяви, че правителството ще решава сектор по сектор. През последните седмици премиерът се обяви твърдо против затварянето на държавата, като подчерта, че най-важно е здравите да имат възможността да ходят на работа.

Предложенията са:

1. Удължаване срокът на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Коментари

Още от последните новини