МОК: Провеждането на Олимпиадата не зависи от откриването на ваксина срещу COVID-19

МОК: Провеждането на Олимпиадата не зависи от откриването на ваксина срещу COVID-19  - E-Burgas.com

Членът на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет Джон Коутс опроверга твърденията, че Олимпийските игри в Токио ще могат да се проведат следващото лято, единствено ако дотогава бъде открита ефективна ваксина срещу COVID-19. Такова мнение изрази по-рано тази седмица президентът на Японската медицинска асоциация Йошитаке Йококура, но Коутс, който е начело на Координационната комисия по организация на Олимпиадата, не е съгласен с това твърдение.

"Това е само едно мнение. Съветите, които получаваме от Световната здравна организация, са да продължаваме да планираме и да се готвим за обявените дати на Олимпиадата и че Игрите не зависят от ваксината. Точно това правим ние", коментира Коутс пред АП. "Ние обаче ще продължим да следваме препоръките на СЗО и японските здравни власти, защото на първо място за нас е здравето и сигурността на спортистите и другите участници в Игрите", допълни австралиецът.

Вчера президентът на Организационния комитет на Токио 2020 заяви, че ако Игрите не могат да се проведат на новите дати - от 23 юли до 8 август 2021 г., то няма как те отново да бъдат отложени и ще бъдат отменени.

Коментари

Още от последните новини