Осигурените българи ще позлват болнични под карантина

Осигурените българи ще позлват болнични под карантина  - E-Burgas.com

Днес стана ясно, че осигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина. В това увериха днес председателите на здравната и на социалната комисии в парламента, цитирани от БНТ. Пояснението им идва ден, след като здравният министър Кирил Ананиев заяви, че за дните под карантина трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

Социалноосигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина. В това увери днес председателят на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов. Така той обори думите на здравния министър Кирил Ананиев, който вчера заяви, че в за дните под карантина, трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

В рамките на два дни институциите разчетоха по напълно различен начин правото на обезщетение при поставяне под карантина. Докато вчера кризисният щаб и здравният министър съветваха да се ползва годишният отпуск, днес в парламента стана ясно, че за периода на изолация може да се ползва болничен. И това е отдавна уредено в Кодекса за социално осигуряване.

Решението обаче дали някой да бъде поставен под карантина трябва да се вземе от здравните власти. В противен случай карантината е доброволна и обезщетение не се дължи.

Свързани статии
Пуснаха единен национален портал с всичко за коронавируса у нас Бургас отново "сух" на коронавируси, 13 са новите случаи в страната Изписват още един пациент от Бургас в следващите дни Започна раздаването на хранителни пакети в Бургас 69% от българите се страхуват от зараза с коронавирус Червеният кръст набира студенти по медицина за борба с коронавируса Заразена с коронавирус окуражена от полицаи: Купиха ми лекарства, казаха парите не са важни! 30 нови случая на COVID-19 у нас за денонощието СЗО: Не е дошло време за разхлабване на мерките Вече няколко дни без вирус в Бургас! Тестовете на бургаските медици и полицаи са отрицателни
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини