Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област

Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област - E-Burgas.com

В проруското издание поглед.инфо посланика на Русия Елеонора Митрофанова даде ново интервю, което предизвика лавина от коментари.

На въпрос относно премахването на паметниците на Съветската армия, които се намират в почти всеки голям град на територията на страната ни Митрофонова отговори така. 

"Знаете ли, за мен е удивително, макар че разбирам, че може да има сложно отношение в България към този период, на Великата отечествена война или ВСВ. Руската армия е посрещната с цветя. Разбирам, че това е сложен период, когато идва нова власт. Когато тя се разправя с тези, които подкрепят фашистите и т.н.

Тук има потомците и на едните, и на другите, не толкова много време е минало. Затова има различни мнения. Но разбирате ли, да се поставят под съмнение ролята на Съветския съюз за освобождението на Европа.... Защо казвам, че тук руската армия не е воювала - руските войници са се лекували в болниците само. Но, ако руската армия не беше стъпила на земята на България, бойните действия щяха да продължат още време. Това е било вече ясно, че това е, тук войната е свършила. И втори момент, ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област, защото тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но й оставя придобивката Добруджа.

Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята. Що се отнася до паметника на Съветската армия, струва ми се, че борбата с паметниците е последно нещо. Защото паметниците са, как да го кажем, символ на всяка епоха, който всяка страна е длъжна да пази. Вземете паметниците на Руско-турската война, към тях се отнасят уважително. Към паметниците на Съветската армия също се отнасят уважително в България и ние го оценяваме. Ето защо моето отношение, особено като човек, който се е занимавал със съхранение на паметници и паметни места, е, че това е историческо наследство на всяка страна.

Вижте, например, Франция. Там не се борят с паметниците. Там има паметници на Наполеон, Робеспиер и на Френската революция, и на разни крале. Нищо и никой не се занимава с тях. Там има улици в чест на американски президенти, улици на името на руски композитори. Има улица "Сталинград". Разбирате ли, това говори за нивото на културата на обществото."

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област - E-Burgas.com

Регата 24 Май