Министър Сандов: Загубите по трасетата на водопреносната мрежа у нас е средно около 60%

Министър Сандов: Загубите по трасетата на водопреносната мрежа у нас е средно около 60% - E-Burgas.com

Не се очакват проблеми с питейните води в нито един среден и голям град, въпреки сушата в някои райони на страната. Това написа министърът на околната среда и водите Борислав Сандов във Фейсбук. По думите му обаче в момента загубите на вода по трасетата у нас в момента са средно около 60% и този проблем трябва да се реши спешно от ВиК. 

Пълният текст на изявлението на Борислав Сандов:

"В значимите язовири има достатъчно вода, за да се гарантират основните потребности за питейни нужди и напояване, въпреки продължителната суша в някои райони. Заради прецизната работа и предпазливостта при определяне на месечните графици за водоползване МОСВ е гарантирало водните обеми в 52-та комплексни и значими язовира в страната. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4,68 млрд. куб. м., което представлява 71% от сумата на общите им обеми. Конкретно тези за питейно-битови нужди са на 86,3% от общия им обем. Не се очакват проблеми с питейните води в нито един среден и голям град.

За съжаление все още в България има населени места, макар и по-малки като брой население, които са с воден режим или с големи проблеми по отношение качеството и количеството на питейната вода. Също за съжаление, в България все още загубите по трасетата на водопреносната мрежа е средно около 60%. Надявам се, че ВиК холдинга и ВиК дружествата по места ще направят нужното, за да решават тези проблеми. Ние, като МОСВ, финансираме със стотици милиони проекти за водоснабдяване, канализация и пречистване на води на българските общини и ВиК дружества, но не можем да ги контролираме, тъй като те са под шапката на МРРБ или съответните общини. Нужни са по-бързи и по-адекватни действия, за да бъдат гарантирани нуждите от постоянно течаща качествена вода за всяко едно населено място, както е по законодателството на ЕС.

Специални благодарности за добрата работа на ресорния Зам.министър на околната среда и водите Мария Ачкова, както и на другите ангажирани колеги от системата!"

Коментари

Още от последните новини