Математик с тревожна прогноза: Локдаун и 7000 заразени на ден през октомври

Математик с тревожна прогноза: Локдаун и 7000 заразени на ден през октомври - E-Burgas.com

Лекари сигнализират, че 26% от COVID леглата в София са свободни, а 45% от българите са категорични, че няма да се ваксинират. Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев смята, че скоро ще трябва да бъде наложен нов локдаун.
 
"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", обяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
На графика, която математикът показа, може да се види пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.
 
"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.
 
През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Проф. Кунчев смята, че причината за това са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.
 
"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.
 
Според него трябва да се носят маски и да се спазва дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус. 
 
Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса, но проф. Кунчев смята, че всъщност те са около 2 млн.

 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид
Коментари

Още от последните новини