Мантинелите в района, в който стана катастрофата на АМ "Тракия", не са в добро състояние

 Мантинелите в района, в който стана катастрофата на АМ

Бетонни предпазни огради могат да предотвратят тежки катастрофи с много жертви по магистралите. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

„Тези системи имат по-висока степен на задържане. При сблъсък те обръщат превозното средство, но то остава в платното, в което се е движило”, обясни той.

По думите му мантинелата в участъка на жестоката катастрофа на АМ "Тракия" е на около 25 години и не е в състояние да спре тежкотоварно превозно средство.

Според председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Георги Терзийски обаче ограничителните метални съоръжения са по-ефективни, особено при по-високи скорости и по отношение на леките и товарните автомобили. „Това е така, защото зоната за въздействие е по-голяма. Оградата е по-еластична и възможността превозното средство да премине или да се обърне е много по-малка. Има и случаи, в които автобуси и леки автомобили преминават през бетоновите ограничителни системи”, поясни той.

Терзийски добави, че предстоят анализи и краш тестове в участъка, в който стана тежкия инцидент. По думите му ограничителните системи там са монтирани през 1995 г. "Нашите оценки за участъка показаха, че не само ограничителните системи, но и пътната настилка не са в добро състояние. Затова през 2019 г. беше изготвен технологичен проект и в момента АПИ и фирма "Автомагистрали" са готови да влязат за ремонт", каза още шефът на пътната агенция.

Коментари