Манол Тодоров: Налагаме ефективен метод за намаляне на инциденти на пешеходни пътеки

Манол Тодоров: Налагаме ефективен метод за намаляне на инциденти на пешеходни пътеки - E-Burgas.com

Практиката с родители е световна и не изисква финанси, а само добра организация и 20 минути време

Кандидатите за общински съветници от ДБГ проведоха изключително ефективна кампания по безопасно пресичане на най-рисковите пешеходни пътеки в Бургас, без светофар и с голяма концентрация на тежки инциденти. Кампанията всъщност е световен метод, който ще бъде въвеждан и в Бургас, при който родители-добровлци ще контролират пешеходните пътеки със СТОП палка и жилетка в часа на сутрешния трафик, докато изпращат децата си на училище.

„От много време като представител на сдружение СОС-ПТП искам да се наложи тази практика в община Бургас и бургаските училища. Идеята е на най-натоварените пешеходни пътеки, сутрин, в промеждутъка между 8:00 и 8:30, в удобно време за родителите доброволци, да помагат на деца, възрастни хора, хора в неравностойно положение, да пресичат“, сподели кандидатът за общински съветник от ДБГ Манол Тодоров, като припомни че в момента има полицаи на много пешеходни пътеки, но вместо да се хаби този ресурс, тази работа може да се върши от по двама родители в рамките на 20 минути, когато е големият трафик.

Това е вече редовна практика в държави като Австралия, Нова Зеландия и някои от скандинавските страни. „Не изисква никакъв ресурс, а просто една добра организация - изработва се карта със сектор „Пътна полиция“ и с Комисията по безопасност на движението, където са най-натоварените мета и оттам нататък е лесно изпълнимо“, добави Тодоров.

Днес кандидатите за общински съветници от ДБГ приложиха тази практика в най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас като тази на Лакомата спирка в к-с „Меден рудник“, срещу хотел „Луксор“ на бул. „Булаир“, в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“ и на мястото, където преди имаше 3D пешеходна пътека на бул. „Никола Петков“ в к-с „Зорница“.

Галерия
Коментари

Още от последните новини