Малките ученици се връщат в клас другата седмица

Малките ученици се връщат в клас другата седмица - E-Burgas.com

Служебните министри на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието и науката Николай Денков ще внесят още днес проект на постановление на правителството за осигуряване на 13 милиона лева за закупуването на безплатни щадящи тестове за COVID-19 за най-малките ученици, така че да се осигури връщането им в клас.

Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова

Това стана ясно на пресконференциця на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.

Парите ще стигнат за осигуряването на тестове за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасно връщане на учениците в класните стаи.

Децата ще се тестват два пъти седмично - например, в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан още на входа на училище. Така няма да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Ако учителите нямат зелен сертификат, също ще могат да се възползват от тестовете.

Желанието на властите е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Възможно е учебният процес да се възстанови и по-късно следващата седмица.

Ако масовото тестване на входа на училищата проработи и даде добри резултати, ще върнат в клас поетапно и по-големите ученици.

Коментари

Още от последните новини