Зърнопроизводители: Лош добив на слънчоглед тази година

Зърнопроизводители: Лош добив на слънчоглед тази година - E-Burgas.com

Реколтата от слънчоглед тази година е по-ниска от предходната, заяви пред Радио „Фокус” Теодор Иванов, зърнопроизводител от Карнобат. Той посочи, че към момента почти е приключило събирането на реколтата. „Кампанията не беше много добра, беше съпътствана със суша и с неблагоприятни метеорологични и агротехнически условия. Добивът е много лош. Добивите са между 140 кг. -150 кг. за слънчогледа и около 300 кг. от царевицата”, обясни той. По неговите думи добивите тази година при слънчогледа са със 100 кг. разлика, като през миналата година са близо около 250 кг. Иванов допълни, че при царевицата има около 200 кг. разлика. „Миналата година бяха около 500 кг. Добивът е по-малък и това се отразява на качеството и на самото зърно, с по-малка масленост е”, уточни той. 
Иванов поясни, че изкупната цена на реколтата и тази година е ниска. Той уточни, че цената е с 30 лв. по-ниска и в момента е 620 лв. По неговите думи има вероятност много производители да се откажат от земеделието през месеците октомври и ноември. „Винаги по време на жътва и цената е била ниска, защото и предлагането е голямо. Това са нормални търговски трикове. По всяка вероятност в началото на октомври цените ще тръгнат в нормален растеж”, добави Иванов. 
По неговите думи основните причини за ниския добив е сушата в региона и липсата на напоителни системи. „Нямаме възможност да поливаме и зависим от метеорологичните условия”, поясни Иванов. Той посочи, че в региона почти никой вече не сее царевица. „Сее се около 2000 дка – 3000 дка царевица. Животновъдите са принудени да взимат царевица от Северна България”, добави Иванов. 

Коментари

Още от последните новини