Лиза Шопова: За нас ще е удоволствие и чест да ви разсмеем и трогнем с „Трима мъже и една Маргарита“ на 3 октомври в „Адриана Будевска“

Лиза Шопова: За нас ще е удоволствие и чест да ви разсмеем и трогнем с „Трима мъже и една Маргарита“ на 3 октомври в „Адриана Будевска“ - E-Burgas.com

Бургаската премиера на постановката на Сатиричния театър е част от Порт Прим Арт Фест

„Трима мъже и една Маргарита“ е постановката на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София, която събира на една сцена баща и син, Христо и Асен Мутафчиеви. Своя премиера в Бургас пиесата ще има на 3 октомври (четвъртък) в рамките на третото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец. Завесата в Драматичен театър „Адриана Будевска“ ще се вдигне точно в 19:30 часа. Билетите за отличената с награда „Алеко Константинов“ на едноименния театър сатирична комедия са в продажба на каса „Часовника“.

Сюжетът води публиката в една болнична стая. Там, в абсурдни дилеми и ситуации се забъркват трима мъже (Асен Мутафчиев, Христо Мутафчиев, Петър Калчев) и медицинската сестра (Маргарита Хлебарова), която се грижи за тях и е под голям стрес - защото на другата сутрин ще се омъжва. Споделеното пространство с разгръщане на действието се превръща в бойно поле, на което всички средства са позволени, а залогът е любовта.

Дебютът на „Трима мъже и една Маргарита“ на сцена е на 20 април в София. Сценографията и костюмите са на Антония Попова, а музиката - на Мартин Каров. Автор и режисьор на постановката е Лиза Шопова, която създава творбата специално за Христо Мутафчиев и сина им Асен Мутафчиев. Ето какво разказва тя за пиесата и второто си участие във Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест:

За фестивалите, събиращи различни изкуства и Порт Прим Арт Фест:

Всичко, което подкрепя и популяризира изкуството, заслужава аплодисменти. Мое второ представление (Първото е „Всичко или нищо“ с Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас на ППАФ 2018 г.) ще участва в Порт Прим Арт Фест и грижата и отношението към нас са впечатляващи. Благодарим на организатора на формата Гранд Хотел и СПА Приморец.

"Всичко или нищо" и "Трима мъже и една Маргарита" създавате специално за близки хора.

По - лесно ли се „пише“ за тях?

Ако познаваш актьорите, знаеш кои са силните им страни и като драматург се „възползваш“ от тях. А колкото до близките и обичани хора, на сцената няма роднини, няма място за това, важно е екипът да гледа в една посока, а това не зависи от кръвта, а от професионализма. Разбира се, това не винаги се получава и тогава процесът не е особено приятен, случи ми се преди време и беше кошмарно. Това не е „моята бира“. Не вярвам в скандалите, обидите, егото над всичко, не мисля, че това помага на резултата, не мисля, че единоборството е градивно. Затова много държа, когато работя с някого да говорим на един език, да има хигиена в работата и да се харесваме. Тогава театърът е моя любов.

Трудно ли е да режисираш семейството си?

Не е лесно да накараш, когото и да е било да ти се довери.

Не са ми интересни „послушните“, а търсещите и смели актьори.

"Трима мъже и една Маргарита" печели първо място в конкурса на Сатиричния театър на името на патрона му Алеко Константинов - и с това получава правото да бъде играна на негова сцена. Как се роди сюжетът на постановката?

На спирката на трамвая. Докато чаках да дойде, стана катастрофа на кръстовището и трима мъже се скараха жестоко... Разбира се другото е фантазия. А тази фантазия благодарение на конкурса и на директора на Сатиричния театър се сбъдна. За мен тази награда е голяма чест.

Това е първият общ професионален проект за Вас и Христо Мутафчиев. Как се работи с него?

Лесно, защото се уважаваме и аз работех ЗА него, както и за останалите актьори, съответно и те за мен.

Радва ли Ви решението на сина Ви Асен Мутафчиев да поеме пътя на театъра?

Като негова майка, винаги съм му давала свободата сам да решава пътя си. А сега след като работихме заедно, вярвам, че има бъдеще в българското кино и театър, защото е талантлив. Гордея се с момчето си.

„Заповядайте на „Трима мъже и една Маргарита“ и Порт Прим Арт Фест“– кани Бургас Лиза Шопова. „За нас ще е удоволствие и чест да ви разсмеем и трогнем. Очакваме тази среща с нетърпение“.

Премиерата на „Трима мъже и една Маргарита“ за Бургас ще се състои на 3 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в Драматичен театър „Адриана Будевска“. Събитието е част от програмата на третото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец и със съдействието на Община Бургас. Творчески директор на културния форум е художникът Стефан Божков.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини