Лидерът на ИДИЛ се закани: Рим ще бъде завладян!

Лидерът на ИДИЛ се закани: Рим ще бъде завладян! - E-Burgas.com
    Халифат   Самопровъзгласилият се за лидер на ислямистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” Абу Бакр ал-Багдади се е зарекъл да поведе завоевателен поход към Рим, като е призовал мюсюлманите да имигрират в неговата нова страна и да се борят под неговото знаме по целия свят, пише британския вестник The Telegraph.„Тези, които могат имигрират в Ислямската държава, трябва да го направят. Имиграцията в дома на исляма е техен дълг”, каза Ал-Багдади, който има докторска степен по ислямски изследвания.

„Това е моят съвет към вас. Ако го послушате ще завладеете Рим и ще притежавата целия свят, ако това е волята на Аллах”, допълни той.

Вчера ИДИЛ разпространи карта на света, на която голяма част от Европа, включително и България, е маркирана като част от обшрен ислямски халифат.

ДОСИЕ:

Крайната цел: глобален халифат

Идеята за глобален халифат, която след залеза на Османската империя потъна в забрава, е отново на дневен ред. Джихадистите от ИДИЛ вдъхнаха нов живот на мечтата за ренесанс на Златния век на исляма, пише Дойче веле.

Абу Бакр ал Багдади, мистериозният лидер на иракската сунитска групировка ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), обяви създаването на халифат в завладените от неговата организация територии в Ирак и Сирия. По този начин той цели да заличи междудържавните граници, начертани след залеза на Османската империя. Но постига и още нещо: съживяването на една идея, която тъне в прах от десетилетия насам - създаването на глобален халифат. Съвсем скоро Близкият изток може да се "сдобие" с нов държавен ред, а надеждите за мир и стабилност в региона вече стават все по-безпочвени.

Привържениците на ИДИЛ са мюсюлмани-уахабити, които се самоопределят като салафити. Те проповядват ислямския интегрализъм и искат да наложат исляма като универсална религия. В основата на всичките им действия стои стремежът да наложат своята версия на сунитския ислям - т.нар. Салафия. Проповедниците на това религиозно течение се опитват да докажат вечната валидност на исляма. Те се отнасят враждебно към много от достиженията на съвременния свят и се борят за прочистването на омърсената от човека вяра в Бога. В техните представи ислямът е вечен и съвършен - и единствено той е достоен да поеме лидерската роля.



Салафитите аргументират политическата си дейност с постулатите на Корана, като крайната цел е обявяването на глобален халифат. Установяването на религиозен ред е общ стремеж на всички военизирани ислямисти, а от особено значение е въпросът за легитимния наследник на пророка Мохамед. Тъй като въпросът за политическото и религиозното наследство на Пророка остава навремето неизяснен, властта отива в ръцете на първите четирима халифи, наричани още Праведните - Абу Бакр, Омар, Осман и Али.

Шиитите не приемат това разпределение на наследството на Мохамед и признават единствено Али, четвъртия от праведните халифи. Оттук произтича и непримиримата вражда между салафити и шиити - вражда, която взима жертви и до днес. Само през последните няколко дни джихадистите от ИДИЛ избиха в Ирак стотици шиитски войници и полицаи.

Титлата "халиф", използвана от османските султани в продължение на над 400 години, е превръщала нейния носител във "владетел на всички правоверни" и "наследник на пророка Мохамед". След залеза на Османската империя халифатът успява да просъществува до 1924 година, когато е отменен от Кемал Ататюрк. Оттогава насам различни халифатски движения се опитват да възродят тази форма на управление, а надеждата им е, че халифатът ще превърне света в по-добро място за живеене.

Онези мюсюлмани, които разглеждат исляма като вечен и съвършен, мечтаят за ренесанс на ислямския Златен век. Днешната изостаналост на ислямския свят се дължи, според тях, на заговор на Запада - и най-вече на американците и ционистите, които искали да унищожат исляма. В този смисъл джихадистите от ИДИЛ отварят Кутията на Пандора - при това не само в Близкия изток.

Коментари

Още от последните новини