Лечебното Поморийско езеро умира

 Лечебното Поморийско езеро умира - E-Burgas.com

Започнала е спешна разработка на проект, който да спре процесите и да възстанови нанесените щети

Учени от Българска академия на науките се натъкват на смущаващ факт при обработката на данните за изготвянето на последния мониторингов доклад на соленото поморийско езеро. Цифрите ясно показали, че са настъпили промени във водните показатели, което застрашава да унищожи цялата екосистема.

Kметът на община Поморие Иван Алексиев съобщи пред "Дарик", че е започнала спешна разработка на проект, който да спре процесите и да възстанови нанесените щети. Местната администрация стопанисва лагуната от 2012 г., а три години след това е подписан и договора с БАН за постоянено наблюдение. 

Проблемът идва от дъждовните води, от които солеността на езерото намалява, установили академиците от БАН и експертите на общината. И понеже е солено, този процес може да го промени сериозно и дори да го унищожи, сочи тяхното заключение.

„Тук започнаха да зимуват птици, които обикновено се насочват към сладководните водоеми. Това не се е случвало тук. Учените бяха озадачени“, разкри кметът на Поморие.

Преди държавата да реституира десетки имоти край Поморийското езеро, то е било обградено от мащабна система от отводнителни канали. Направени така, че дъждовните води да бъдат отвеждани в морето, те са играели важна роля за балансиране на екосистемата.

Коментари

Още от последните новини