Лаборатория „ЛИНА” въведе изследване за демодекоза, предизвикваща възпаление на клепачите, окапване на миглите и тежки форми на акне

Лаборатория „ЛИНА” въведе изследване за демодекоза, предизвикваща възпаление на клепачите, окапване на миглите и тежки форми на акне - E-Burgas.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА” въведе изследване за паразитното заболяване  демодекоза, което води до възпаление на клепачите (блефарит), а понякога и до тежки форми на акне.

„Демодекозата се причинява от микроскопични акари  Demodex folliculorum и Demodex brevis,  обитаващи кожата, космените фоликули и мастните жлези на хората. Те могат да бъдат открити и при здрави индивиди, а заразяването да протече безсимптомно. При благоприятни условия обаче  акарите се размножават много бързо, което води до развитието на различни патологични състояния по кожата и очите”, обяснява специалистът по паразитология от медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Цветкова.

Свръхрастежът на акарите може да бъде причина за възпаление на клепачите със сълзене на очите,  отделяне на секрет, образуване на корички, опадане на миглите, дисфункция на мастните жлези на клепачите, рецидивиращ ечемик, както и сърбеж по кожата с /или без зачервяване, себореен дерматит, тежки форми на акне, розацея.

Важно за пациентите е да знаят, че заразяването е възможно  както при пряк контакт със засегнатите области, така и при ползването на общо постелъчно спално бельо, хавлиени кърпи и др.,  а също и при споделянето на козметични средства. С нарастването на възрастта се увеличава и честотата на опаразитяване с тези ектопаразити. Ако до 15-годишна възраст регистрираните случаи са до 13%, то над 31 години  те са над 60%, а над 70 години  повече от 80%.

Причините за свръхрастежа на демодекса и развитието на патологични състояния са лошата хигиена, както и нарушената мастна секреция на жлезите, произвеждащи себум. Пациенти с намален  локален или системен имунитет,  в резултат на локално или системно приложение на кортикостероиди или други имуносупресивни средства,  също може да развият демодекоза.

Патогенното действие на  демодекса се осъществява чрез механично блокиране на  космените фоликули и мастните жлези. Акарите секретират ензими, чрез които разрушават епителната бариера и проникват  в заобикалящата ги тъкан, също така задействат  реакциите  на имунната ни система  и благоприятстват развитието на вторични бактериални инфекции.

При съмнение за демодекоза пробата  с необходимия материал се взима само от офталмолог или дерматолог, като диагнозата се поставя от паразитолог. Пробата от офталмолог включва по две мигли от всяко око, фиксирани върху предметно стъкло.   А дерматологичната проба се взима от повърхностната част на роговия слой на кожата  или от секрет от възпалени  фоликули, пустули, кисти и др. Резултатът от изследването излиза в рамките на деня.

Коментари

Още от последните новини