Кое седи в центъра на кухнята?

Кое седи в центъра на кухнята? - E-Burgas.com
Източник: Max Pixel

Кухненската маса несъмнено е един най-важните видове мебел в един дом и тя е неизменна по своята функция. Тя заема централно място в кухнята и поради тази причина си струва да отделим време и внимание, когато си избираме нова маса.

Красив дизайн, удобство и здравина- това са може би едни от най-важните неща, които една кухненска маса трябва да притежава. Кухненската маса не само трябва да е удобна и практична за ползване, но и дизайнът й да се вписва отлично в кухненския интериор.

Има няколко неща, на които да обърнем внимание при избор на кухненска маса. Ако искате да си вземете нова маса, то трябва да обърнете внимание на някои важни детайли. Това са размерите на стаята, цялостният дизайн на кухнята, както и колко на брой души ще се хранят на масата.

На пазара има разнообразие от модели кухненски маси , така че изборът може да се окаже труден за някои хора. За щастие в тази статия ще ви дадем някои насоки, по които да се ориентирате когато си избирате нова маса за кухнята.

Източник: Piqsels

Размер

Размерът на кухненската маса е може би първият фактор, на който да обърнем внимание, когато си купуваме кухненска маса. Той трябва да е съобразен с размерите на стаята.

Всеки ще се съгласи, че в кухнята е важно да се постигне оптимизиране на пространството.  Например, ако кухнята ви е малка, добър вариант са масите с разтегателен механизъм, които спестяват значително място. Друга опция са ниските холни маси, които могат да се регулират по височина и да се трансформират в трапезни маси.

Важно правило е да оставите около 120см. пространство между масата и стените или другите кухненски мебели, което ще позволи лесно да сядате и ставате от столовете.Това пространство може да се наложи да се увеличи в зависимост от това какъв дизайн столове сте избрали.

Източник:Piqsels

Материали

Материалът, от който е изработена масата, също трябва да подхожда на материалите на другите елементи от кухненското обзавеждане. При кухненските маси вариантите са три- масивно дърво, стъкло и метал.

Масивното дърво е един универсален материал за кухненската маса, като той се открива както при класическите и ретро дизайните кухненски маси, така и модерните модели. Дървените маси са устойчиви на механично износване и топлина.

Източник: Max Pixel

Стъклото е материал най-често срещащ се при по-съвременните модели кухненски маси. Ако сте почитатели на минималистичния дизайн в кухненското обзавеждане, то стъклената кухненска маса е за вас. Металните маси несъмнено са едни от най-издръжливите.Те принадлежат по-скоро на кухните в хай-тек дизайн.

По отношение на издръжливостта, то тя наистина е важен фактор при кухненските маси. Ако ви трябва кухненска маса, на която освен да се храните, искате и да приготвяте храна, то изберете я от материали с висока устойчивост на надрасквания, висока температура и химично въздействие.

Дизайн

Дизайнът на кухненската маса основно зависи от личния ви вкус, както и от цялостния дизайн на кухнята. Препоръчително е масата да съответства по цвят на останалите мебели в кухнята.

Форма

Източник:Piqsels

По отношение на формата на кухненската маса, то тя може да бъде избрана съгласно вашия личен вкус за кухненски дизайн, както и формата на кухненската стая. Можете да изберете класическа правоъгълна форма, кръгла, квадратна или нестандартна. Квадратните маси са подходящи за квадратни кухни, а съответно правоъгълните маси - за правоъгълни кухни.

Правоъгълната форма е удачен вариант без значение дали става въпрос за малка семейна вечеря или отбелязване на  специален повод с гости. Кръглата маса подхожда добре на  кухни с малки размери. Квадратната форма при кухненските маси е най-малко разпространена и е подходяща също за малки кухни.

За малки кухненски помещения ергономичността е от значение. Затова и за малки пространства се препоръчват кухненски маси без остри ъгли.

Коментари

Още от последните новини