Кметът на Созопол със страхотна рецепта за качествена лятна почивка (Снимки)

Кметът на Созопол със страхотна рецепта за качествена лятна почивка (Снимки) - E-Burgas.com

Хора, идвайте и през септември, за да усетите истинската местна романтика, апелира Тихомир Янакиев

Созопол е в подготовка за горещия летен туристически сезон и очаква поредната лудница и през 2020. Лудница, защото тук сезонът протича бързо и е кратък. Буквално в два месеца – юли и август. В тази връзка кметът на общината Тихомир Янакиев апелира да се ходи на море и през септември, тъй като именно тогава може да се усети истинската местна идентичност и морето претърпява „рестарт“.

„Хора, идвайте на почивка в Созопол и през септември, и през юни! Аз това апелирам! Първо, че тогава морето е изключително чисто, а времето изключително приятно. И ги няма навалиците. Септември е страхотен за почивка в Созопол месец, точно тогава изпъква местната романтика, бабите правят прочутото сладко от смокини, а ако морето е благодатно, започва да излиза паламудът и отвсякъде можеш да усетиш миризмата на скари и паламуд“, твърди Янакиев. Той лично дори закрил предпоследния сезон с плаж на 1 октомври и водата била топла.

Кметът подчертава и друг специфичен момент в подкрепа на неговия апел. „През август са мелтемите, както ги наричаме. Идва североизточният вятър, оттам започват едни солугани, мъртви вълнения, не е приятно да се къпеш. Но през септември завалява един хубав дъжд, изчиства всичко, с което цяло лято е било обременено морето и настъпва един неописуем рахат!“, категоричен е Янакиев.

 Той се надява призивът му да бъде чут от все повече хора, които да заповядат на море през септември, като с традиционната топлосърдечност на созополчани ще се запознаят бързо.

Галерия
Коментари

Още от последните новини