Карантина за пристигащите кораби заради коронавируса

Карантина за пристигащите кораби заради коронавируса - E-Burgas.com

Министър-председателят Бойко Борисов нареди екипажите на пристигащите кораби да се поставят под карантина на самите кораби. Това заяви премиерът на спешната среща, свикана заради коронавируса.

Срещата е между вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на външните работи Младен Маринов, финансовия министър Владислав Горанов и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Предлагам да минем в 4-та степен код за опасност, което означава силна препоръка, даже забрана на български граждани да пътуват за Китай. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на извънредната среща в Министерски съвет заради разпространяващия се коронавирус.

Трима наши студенти вече са на територията на френското консулство. Едно от момичетата е с двойно гражданство и тя ще пристигне в Германия още днес, където и ще остане, съобщи Захариева. Другите двама - момче и момиче, ще бъдат транспортирани утре рано сутрин със самолет на френските авиолинии. Транспорт на двамата ще става от борд на борд.

В неделя „Спартан" ще поеме от летището двама български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни. Ако някои от двамата, които ще са във френския самолет, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция, уточни Захариева. Външният министър съобщи, че в Китай имат доброволна връзка с около 270 наши сънародници, но до момента никой не е потърсил съдействие с посолството ни.

Единствено трима българи - две момичета и едно момче студенти, ще бъдат транспортирани от Ухан.

Борисов настоя и внимателно да се проследят китайските граждани, които са били в страната си за новата им година и сега се връщат у нас.

"Рисковете са огромни. Ние не може да забраним на някой да отива там, но в следващите няколко седмици, и докато не намерят ваксина за този вирус, най-високата степен на мерки за контрол", заяви още Борисов.

Коментари

Още от последните новини