Как влияе COVID-19 на хората с диабет?

Как влияе COVID-19 на хората с диабет? - E-Burgas.com

Диабетиците спешно да отидат на лекар. Призивът дойде от бившия здравен министър и председател на Българското дружество по ендокринология д-р Анна-Мария Борисова. Заради пандемията от коронавирус хората масово пропускат своите прегледи, а това води до влошаване на състоянието им, обясни тя в студиото на „Здравей, България”.

След въвеждането на извънредното положение ендокринолозите отчитат увеличение на случаите с влошени симптоми на диабетно болни.

„Много колеги ми се обаждат, за да ми кажат, че не са виждали толкова много тежки кетоацидози. Затова диабетиците да отидат при лекарите, за да бъдат проверени бъбречната им функция и тяхната сърдечна дейност”, апелира д-р Борисова.

Според нея стресът, изолацията и промяната в двигателната активност са сред допълнителните фактори, които влияят негативно на диабетиците. В случай на нужда от хоспитализация това трябва да се случи и пациентите не бива да се притесняват.

Припомняме, че от края на април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани износа на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер - диабет, шизофрения и злокачествени заболявания.

Коментари

Още от последните новини