Как да се преборим със сънливостта на работа?

Как да се преборим със сънливостта на работа? - E-Burgas.com

Защо ни наляга сън по време на работа и как да се справим с това, разказва в интервю за „Спутник“ ендокринологът, кандидат на медицинските науки и изследовател в Московския държавен университет, д-р Зухра Павлова.

„Ако човек по никакъв начин не може да се „разбуди“ на работното място, тогава най-вероятно просто спи малко и не успява да си почине напълно”, каза ендокринологът, научен сътрудник във факултета по фундаментална медицина на отдела за свързани с възрастта болести.

„Не става въпрос за стресови ситуации, като например такива, когато човек е бил на път. Ако постоянно ви се спи, това означава, че си лягате късно. Хъркането също може да допринесе за лишаването от сън. Заради него човек спи на паузи и също не се наспива. Естествено, той ще дойде на работа сънлив, с ниско ниво на ефективност ", казва лекарят.

В такъв случай е нужна стимулация през цялото време, като храна и различни напитки. „Това са чай, кафе и, за съжаление, още по-лошо – енергийни напитки. Можете да видите все по-често как хората пият тези напитки и без тях са нетрудоспособни. Някои вземат контрастен душ, за да се ободрят. Това води до отслабване на работата на надбъбречните жлези – на тях и без това им е трудно, но още повече ги затрудняват енергийните напитки, стимулантите и студения душ“, казва Зухра Павлова.

Според нея най-разумно би било да се нормализира режимът на сън, но ако това не е възможно, ще помогнат физическата активност и обикновената питейна вода.

„Най-ефективното и безобидно средство ще бъде физическата активност: разходка, кратко бягане етаж по етаж по стълбите, лицеви опори, клякания. За кратък период от време можете да стимулирате тялото безвредно като увеличите нивата на кортизол и намалите стреса. Много помага чистата питейна вода. Ако я пиете редовно, тя помага да не се намали нивото на активност. В същото време ходенето до тоалетната, което се налага, когато човек пие достатъчно вода, също помага на ободряването", казва Зухра Павлова.

Коментари

Още от последните новини