Как да разберем дали сме болни от грип?

Как да разберем дали сме болни от грип? - E-Burgas.com
Снимка: "Дарик"

В разгара на зимните студени месеци пулмологът д-р Христо Йорданов от ВМА обясни кога се стига до усложнения заради грипните заболявания.

Тази година грипната вълна в България закъснява, но независимо колко закъснява, рано или късно с пълна сила ще дойде при нас.

Най – важният начин да се предпазим от грипа е ваксинацията. Изследванията показват, че тези, които се ваксинират намаляват риска от инфаркт, инсулт, пневмонии с над 4 пъти. Това е изключително важно за хронично болните, при които имунитета е изключително намален в сравнение със здравите хора.

Грипният вирус е коренно различен от вирусите, които върлуват преди да е дошла грипната вълна.

„Грипът започва внезапно, буквално на втория час, с болки в ставите, с болки в мускулите, с 40 градуса температура, болки в гърлото – лягаш и не можеш да станеш. Появява се рязка коренна промяна на здравето“, обясни пред NOVINI.BG д-р Йорданов. А другите вируси протичат по – бавно, по - леко, но по – продължително, но пак при всички случаи трябва да се посети лекар.

Той обясни, че една диагноза винаги се поставя на три опорни точки – преглед от лекар, лаборатория и рентген.

Пулмологът д-р Христо Йорданов от ВМА заяви, че съветът му е всеки да се ваксинира. Ваксинацията не означава, че някой няма да се разболее, но ще прекара по-леко болестта. Който няма ваксина и се разболее, е редно да започне веднага употребата на противогрипен препарат. Иначе по думите на пулмолога е хубаво да се пият повече течности – чай или сок, да се яде повече чесън, да се избягват събиранията, да се носят предпазни маски, шалове.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Как да разберем дали сме болни от грип? - E-Burgas.com

Регата 24 Май