Как да поддържате автомобила хладен през топлите дни?

Как да поддържате автомобила хладен през топлите дни? - E-Burgas.com
Източник на снимка: Unsplash

На всеки от нас се е случвало през горещите летни дни да трябва да се качи в колата си и да преживее неприятната топлина от това, че колата е била изложена на силното слънце. И въпреки, че лятото е към своя край, то все още се наслаждаваме на топли и слънчеви дни. В тази връзка сме ви подготвили няколко полезни съвета относно това как да поддържате вашия автомобил хладен.

Използвайте сенници и щори

Едно от най-важните неща е да използвате щора за багажник, сенник за предното стъкло и за страничните прозорци. Тези аксесоари са инвестиция, за която сме сигурни, че няма да съжалявате. Те освен, че ще предпазят от силното слънце, служат и като начин да скриете всичко, което съхранявате във вашия багажник, така че да бъде видим за крадци и недоброжелатели.

От друга страна, сенниците за предното стъкло и за прозорците перфектно ще се погрижат за това слънчевите лъчи да не проникват в колата. По този начин защитават интериора от нагряване и избледняване на цветовете, поддържайки вътрешната част на колата много по-прохладна.

Покривайте арматурното табло

Също както при щората за багажник и сенниците за прозорците на колата, така и е препоръчително да покривате арматурното табло, така че то да не се нагрява всеки път, когато оставите колата под силното слънце. Освен това по този начин ще предпазите материалите от това да не загубят своя оригинален цвят и да не започнат по-бързо да се захабяват поради високите температури и силно светещото слънце.

Не забравяйте да покривате и волана

Ще отделим специално внимание и на волана. Тъй като покритието за арматурното табло не е достатъчно, то е добре да се сдобиете със специално предназначени за покриване на волан аксесоари. Обикновено можете да ги намерите в магазините, в които предлагат именно аксесоари за автомобили. Това ще предотврати прегряване на волана и няма да има нужда да чакате да се охлади, за да можете да потеглите.

Паркирайте на сянка

Разбира се един от най-добрите начини да предпазите колата от слънцето е като я паркирате на сянка. Това не винаги е възможно, тъй като често бързаме и просто спираме на първото възможно място, което видим, а и да не забравяме, че в градски условия днес паркирането стана мисия почти невъзможна. И все пак е добре да опитате да откриете сенчесто място, където да позиционирате вашия автомобил.

Оставяйте прозорците леко отворени

Не бива да забравяте, че обикновено горещият въздух се вдига нагоре. Именно затова друг начин за справяне с топлината във вашата кола е като оставите прозорците леко отворени. Важно е да бъдете много внимателни и да не ги отваряте прекалено много, за да не привлечете недоброжелатели. Нужно е много малко да отворите прозорците, за да може горещият въздух да излиза.

Винаги поддържайте климатика изправен

От изключителна важност е да се грижите за това климатикът във вашата кола да бъде изправен. Винаги се обръщайте към сервиз, за да направят проверка дали всичко е наред. Наред с това е важно да следите за индикации, които говорят за проблем с неговата работа. По този начин ще сте спокойни, че ще можете да шофирате комфортно, независимо какви са температурите навън.

Съхранявайте вашите вещи в жабката на автомобила

Този наш съвет няма пряка връзка с интериора на автомобила и с по-лесното му охлаждане при нагряване, но пък ще помогне за това да предпазите вашите лични вещи от силното слънце и високите температури. Именно затова ви препоръчваме да се погрижите за тях и да не ги излагате на пряка слънчева светлина, а да ги съхранявате във вашата жабка.

И все пак охладете добре колата преди да потеглите

От гледна точка на комфорт и безопасност, ако все пак вашата кола се е нагряла, то ви препоръчваме първо да я охладите преди да потеглите. Отворете вратите или прозорците и включете климатика. Едва, когато се охлади, тогава потеглете с вашия автомобил.

В заключение ще подчертаем, че паркирането на автомобила на сянка, както и използването на щора за багажник и сенниците за предно стъкло и прозорци са най-добрият начин да предпазите вашата кола.

Свързани статии
Тагове
сео
Коментари

Още от последните новини