Жители на кв. "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“

Жители на кв.

Жители на бургаския квартал "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения участници.

След първото почистване – на еко зоните от западната страна на Бургаското езеро на 10 февруари тази година, сега организаторите запретнаха ръкави за почистване на брега на езерото и от страната на кв. "Горно Езерово".

Множеството боклуци по брега на езерото са екологичен проблем, който съществува отдавна, а почистването е важно, защото ще предотврати попадането на отпадъците във водата, откъдето ваденето е почти невъзможно.

Бургаското езеро е едно от трите езера, които частично или изцяло попадат в границите на града и са дом на стотици видове птици. Твърдите отпадъци често са опасни за тях, заради цветовете и формите, които животните приемат за храна и поглъщат.

Ефектът върху човешкото здраве от нарастващото количество микропластмаси във водите предстои да бъде изяснен.

Жителите на кв. "Горно Езерово" откликнаха на поканата и се включиха масово в събитието.

„По време на много почиствания случайни минувачи и жители са ни наблюдавали без да се включат, но днес местните чистиха наравно с нас и то с голямо желание“, каза Рафи Янчев - председател на Сдружение на риболовците „Бургаски езера“. Днешното събитие показа, че и една искра ентусиазъм може да промени нагласите и да изненада скептиците. След няколко часа усилена работа, участниците – изморени, но доволни, събраха над 300-те чувала с отпадъци на едно място, откъдето със съдействието на общинската дирекция "Екология" ще бъдат транспортирани до депото за отпадъци.

Освен пряката полза от почистването, събитието беше важно и заради силния възпитателен елемент, тъй като в него участваха много деца.

Коментари

Още от последните новини