Жена осъди здравната инспекция заради принудителна карантина

Жена осъди здравната инспекция заради принудителна карантина - E-Burgas.com

Жена е спечелила дело срещу столичната Регионална здравна инспекция след принудителна 14-дневна изолация. Решението е на Административния съд в София, съобщи "Нова тв".

Жената решила да си направи рутинен тест заради болен колега, но резултатът й бил отрицателен. След това получила втори резултат от тестване, но той бил положителен. В Информационната система се вписва само положителният резултат, на база на което тя автоматично е трябвало да се изолира. От РЗИ са били длъжни да направят трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен, но това не е направено, обясни адвокат Мариана Митова, цитирана от "Нова тв".

Жената остава в дома си 14 дни в изолация, без на практика да знае дали наистина е носител на вируса.
Това е един от многото подобни случаи, за които вече се водят дела.

Георги Георгиев също се оказва в подобна ситуация и в момента е в изолация след положителен тест за COVID-19. Само ден след това си направил втори тест, който излязъл отрицателен, но здравните власти вземат под внимание само положителния. Заради големи финансови загуби Георгиев също се е обърнал към адвокат, макар че дори да спечели делото, решението ще излезе много след като изолацията му е приключила. Към този момент няма отговор от здравните власти, а в Закона продължава да е записано, че на задължителна 14-дневна изолация подлежи всяко лице, дало положителна проба, дори след това да има няколко с отрицателен резултат.

Източник: Дневник

Коментари