Израел извърши нови масирани удари срещу Бейрут

Израел извърши нови масирани удари срещу Бейрут - E-Burgas.com

 

На 3 октомври 2024 година Израел предприе нова вълна от въздушни удари срещу цели в столицата на Ливан, Бейрут. Според първоначалните доклади, атаките са насочени срещу позиции на групировката “Хизбулла”, която продължава да поддържа сериозно военно присъствие в региона. Израелските власти заявяват, че ударите са в отговор на ракетни атаки, идващи от ливанска територия, като част от продължаващата ескалация на напрежението между двете страни.

 

В резултат на атаките са нанесени сериозни материални щети на ключови инфраструктурни обекти, включително военни съоръжения и комуникационни центрове на “Хизбулла”. Засега няма официална информация за броя на жертвите, но местните медии съобщават за множество ранени.

 

Този нов кръг от военни действия идва в контекста на засилващата се конфронтация между Израел и Иран, чийто влиянието в Ливан през “Хизбулла” продължава да расте. Международната общност изразява тревога от развитието на конфликта, който може да доведе до по-широка регионална дестабилизация  .

Коментари

Още от последните новини