Изписват имената на 300 загинали бургазлии пред Паметника на незнайния воин

Изписват имената на 300 загинали бургазлии пред Паметника на незнайния воин - E-Burgas.com

Бургас ще отдаде почит на своите войници, загинали във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г.

Общински съвет ще гласува отпускането на сумата от 4000 лв, с които да бъдат извършени ремонтни, реставрационни и други дейности по Паметника на незнайния воин пред Военния клуб в Бургас. С парите ще бъдат изписани и имената на загиналите бургазлии във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г,. Предложението е на общинския съветник Георги Дракалиев и трябва да бъде гласувано от неговите колеги на заседанието на местния парламент в края на месеца. 

Дракалиев припомня, че тази година се навършват 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

"В Бургас все още няма паметник, посветен на загиналите бургазлии във войните за национално обединение. Повече от триста наши съграждани са дали живота си за свободата и освобождението на своите поробени братя, останали извън границите на Родината. Имената на тези герои се знаят и те трябва да бъдат помнени. Техните имена трябва да бъдат поставени на видно място като пример и повод за гордост на гражданите и гостите на Бургас." пише в докладната записка. 

Според Дракалиев най-подходящото място за изписване на имената на загиналите бургазлии във войните за освобождение и национално обединение е в основата на Паметника на незнайния воин пред Военния клуб в Бургас. От Министерството на отбраната вече са дали съгласие по паметника да бъдат извършени ремонтни дейности, но в бюджета им не са включени средства за това. Поради тази причина Общински съвет - Бургас ще трябва да гласува сумата, като парите ще бъдат отделени от издръжката на общинската администрация.

Коментари

Още от последните новини