Изложба с австрийски коледни играчки гостува в Бургас

Изложба с австрийски коледни играчки гостува в Бургас - E-Burgas.com

Иящни коледни играчки от Австрия са на възраст над 100 години, изобретени от различни занаятчии в частни домове и работилнички гостуват в Бургас. Всяка от тях е оцеляла през годините за да се превърне в експонат от миналото и има своя история.

Повечето истории не се отнасят просто за Коледа и за това как се е родил Христос. Повечето истории са повече за това как хората показват любовта си, представяне на старти и истории за надежда. Това разказва Карл-Хайнц Кройцалер от асоциация за култура „Blaues Fenster“ гр. Ваграйн.


Експозицията идва от фонда на музей „Тиха нощ” в алпийското градче Ваграйн, роден град на композитора Джоузеф Мор, сътворил знаковата „Тиха нощ, свята нощ”. Сред най-важно място за елхата е за ангелите - символ на благата вест. Сред най-старите играчки са малки фигурки на хора в коледни одежди от край на 19-век, а повечето от декорациите са изобретени от естествени материали, като вълна, семена, дърво, коприна, дори сушено тесто. Приказните украшения са предназначени не само за елха, но и за камина, первази и врати.

Мария Валховер от асоциацията за култура споделя: "Хората са намирали време да приготвят по подарък за Коледа, което всъщност е приготвяне на нещо специално което виждаме тук. Специални неща приготвени за подаръци, но това са наистина специални подаръци за Коледа."

Тази 200 годишна традици в град Ваграйн която започва през декември, съчетана с приготвяне на специални гозби, коледни кейкове и песни всъщност превръща австрйските алпи в предпочитана туристическа зимна дестинация.

"Стотици хиляди са туристите, които посещават годишно Виена, Залсбург и Ваграйн. Може би хляди идват едновременно за коледните базари, да почувстват Коледа. Защото коледната традиция в Австрия е много популярна по света", продължава разказа си Валховер.

Гостуването на австрийските коледни старинни декорации обаче идват у нас след като България гостува в град Ваграйн. А българските традиции жънат небивал интерес сред местните.

Милен Николов, директор на РИМ Бургас, казва че в това градче има традиция всяка година да канят от чуждестранна държава по една изложба, която да представя традиционните коледни празници в отделните страни. Това е свързано със самата политика на местната общонст на Ваграйн, която има единствения в света музей и е направен там на песента „Тиха нощ”, допълва той.

На практика за всички християнски народи Коледа е свята и очакват благата вест. Но у нас преди 100 години няма обичай за изработване на коледни декорации за елха, а върху сурвачка и коледна пита с куп предхождащи обичаи като тези по Никулден и Игнажден.

В българската традиция благата вест се носи от коледарите и при нас украсата всъщност е по-друга, символизираща разбира се същите неща като здраве, благополучие и берекет, разказва уредникът в Етгограхския музей Пламена Кирова.

Уникалната експозиция е допълнена със стари коледни картички и книги, които допринасят за коледната магия.

 

Коментари

Още от последните новини