Изграждат сепариращ завод за отпадъци край Созопол

Изграждат сепариращ завод за отпадъци край Созопол - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна

Желязото, пласмасата и стъклото ще се рециклират, а хартията и и биоотпадъците, да се преработват за производство на ток

Вече се работи по идеята за проекта на сепариращия завод, който ще бъде изграден в Регионалното депо за неопасни битови отпадъци край Созопол. Това стана ясно на изнесеното заседание на парламентарната комисия по екология в Бургас, съобщава БНТ. 

Предвижда се от боклука да се рециклират желязото, пластмасата и стъклото, а останалите отпадъци - хартията и биоотпадъците, да се преработват до биогаз, от който ще се произвежда ток. Сепариращият завод е първият по българското Черноморие и ще обслужва Созопол, Приморско и Царево. Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че екоинспекторите следят чистотата на морската вода и плажовете и е оптимист за предстоящия летен сезон.

"Чистотата на атмосферния въздух и фините прахови частици е тема номер едно, водите-нормално, не само защото сме на морето и кръговата икономика - отпадъците и по-специално пластмасите, също свързани с морето, но не само с морето. За да бъде силен един сезон трябва да бъде добро състоянието на околната среда и на водата на Черно море. Миналата година определено имаше подобряване, а колкото разбирам от министъра на туризма има много повече заявки за тази година, което означава, че с успехите и резултатите които имаме в околната среда - помагаме на туризма." заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Коментари

Още от последните новини