Иван Гешев: Искана е "такса спокойствие", сключвани са фиктивни договори в БАБХ-Бургас

Иван Гешев: Искана е

Разбитата вчера група в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас е взимала такса спокойствие. Това стана ясно от думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод вчерашните арести.

"Според данните, с които разполагаме до момента, неофициално служители на БАБХ са сключвали договори с фирми за бързо хранене", обясни Гешев.
Ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци,  посочи той.
Сключвани са фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци.

По думите му тази акция към момента няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума.

"Няма общо и със случая, който се проверява от Специализираната прокуратура във връзка с журналистически публикации, касаещи унищожаването на такива животни. Това са три различни случая“, посочи още Иван Гешев, пред БНТ.

Той уточни, че до момента са задържани 7 души, включително директора на областната дирекция на БАБХ, както и инспектори.

На арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения, допълни зам.-главният прокурор.

 

Коментари

Още от последните новини