Историята на щъркела Гошо, който избра зоопарка в Бургас за свой дом

Историята на щъркела Гошо, който избра зоопарка в Бургас за свой дом - E-Burgas.com

Един щъркел избра “Зоопарк Бургас” за свой дом, след като бе спасен от придозащитна организация. Щъркелът няма възможост да се върне в дивата природа, но въпреки това намери място, на което да посрещне зимата спокойно. Неговата история разказва управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов:

Неотдавна “Зоопарк Бургас” получи шест щъркела. Te пристигнаха от “Зелени Балкани” с трайни увреждания , които не им позволяват да бъдат върнати в дивата природа . Един от тях, за който ще ви разкажем е щъркелът Гошо.

Въпреки че има трайни увреждания, заради които не може да се присъедини към ятото си и да отлети на юг, той се опитва да хвърчи на кратки разстояния в обхват от 300-500 м. Негово желание да се върне към стария си начин на живот му дава сили да лети и обикаля района .Всяка сутрин около 7:30 ч. - Гошо излита от езерото на зоопарка и каца в близката нива или до Атанасовското езеро, където се разхожда и хапва различни буболечки . Съвестни граждани и различни организации започват да звънят в зоопaрка или в РИОСВ Бургас, за да съобщят за бедстващ щъркел в Бургас .

На всички тях отговаряме, че това е нашият Гошо, който се възстановява от травмите си и всеки ден прави кратки екскурзии в околностите на бургския зоопарк. Вечер преди да се стъмни около 16:00 ч. , Гошо се прибира в зоопарка .

Това е вече няколко месеца наред, явно в езерото на "Зоопарк Бургас“ той се чуства в безопастност . Най – интересното е , че миналата седница Гошо се завърна в „Зоопарк Бургас“ с три нови приятелчета – три зеленоглави ишила /един мъжки и два женски /. Така птиците в нашето езеро се увеличиха с още три . Щъркелът продължава да излита всеки ден и да обикаля по своя маршрут, а трите диви патици останаха да живеят и да се хранят в езерото заедно с нашите любимци .

Понякога те се издигат и летят над самото езеро, но не напускат територията на зоопарка . Гошо стана любимец на всички хора в района. Те достатъчно добре го познават и вече не звънят да съобщават за бедстваща птица, а просто му се радват. Надяваме се малкото ято щъркели начело с Гошо в нашето езеро напролет да ни зарадва с потомство !

Коментари

Още от последните новини