Институциите призовават: В града без кола! Качете се на колело, тротинетка, ролери

Институциите призовават: В града без кола! Качете се на колело, тротинетка, ролери - E-Burgas.com
Снимка:arenamedia.net

В рамките на Европейската седмица на мобилността / 16-22 септември/ на територията на Централната част на Бургас са предвидени редица дейности, с които да се провокират най-малките жители на крайморската община, а и техните родители, към използване на алтернативни начини за придвижване във всекидневието – велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата ще стартира в Бургас ден по-рано – на 15-ти септември, като целта е да се отбележи първия учебен ден и се наблегне на един от най-важните приоритети, поставен във фокуса на гражданското общество в последните години, а именно пътната безопасност.

Организатори и активни участници в отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Бургас са : Община Бургас, ОДМВР – Бургас, РИОСВ – Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, БЧК – Бургас, Общински детски комплекс, Детските градини „Раковина”, „Слънце” и „Звездица Зорница”, училище „Ал.Г.Коджакафалията”, Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, Сдружение ”SOS ПТП”, фондация „Безопасни улици от Валя” и Обществен дарителски фонд – Бургас.

Предвидено е на 15-ти септември от 11.00 ч. в рамките на час и половина за автомобили да се затвори ул. „Левски” в частта й от бул. „Христо Ботев” до бул. „Стефан Стамболов”. В този час на двете пешеходни пътеки / първата на бул. „Христо Ботев” малчугани от детска градина „Раковина” ще започнат да раздават на водачите на автомобили цветни балони и превантивни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на „пътната безопасност”. Същата активност е предвидена да се осъществи паралелно на втората пешеходна пътека, разположена в района на училище „Ал.Г.Коджакафалията” на бул. „Стефан Стамболов/.

Успоредно с това подрастващи от училище „Ал.Г.Коджакафлията” и детски градини „Слънце” и „Звездица Зорница” ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт „В града без кола”, състезания с тротинетка и велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение ”SOS ПТП”.

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор „Пътна полиция” / с представители от моторизирано звено ”Сигма” и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители за да се запознаят нагледно с дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема „Моят безопасен път от дома до училище”.

На 15-ти септември официално ще се стартира и дейността по набиране на доброволци от Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, които в три часови пояса : 07.30 – 08.30 ч.; 12.30 -13.30 ч. и 17.30 – 18.30 ч. съвместно със служителите на ОДМВР – Бургас да съдействат за правилното използване на пешеходни пътеки на най-натоварените пътни кръстовища в Бургас. Доброволците ще бъдат оборудвани със специални жилетки и „СТОП”-знаци, като за поощряване на инициативността им са предвидени различни бонуси. Записването на доброволците може да се осъществява на тел. 0878 333383 в Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас.

Мобилна емисионна станция за измерване на димни газове от автомобилите на Регионалната лаборатория – Бургас към ИАОС-София и РИОСВ-Бургас ще бъде позиционирана в района на ул. „Левски” / край площад „Тройката”/, като специалисти от специализираната институция ще демонстрират как се отчита чистотата на въздуха в Бургас. Демонстрацията ще включва измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици), както и ниво на шум, излъчван в околната среда. В израз на подкрепа към Европейската седмица на мобилността, децата – доброволци от Общинския детски комплекс, които в първия учебен ден ще упътват желаещите към различните инициативи на площад „Тройката”, ще получат безплатно ползване на градския транспорт от общинска фирма „Бургас бус” за целия 15-ти септември.

От началото на инициативата - Европейската седмица на мобилността през 2002 г., включването на градове постепенно нараства, като освен в Европа, много са градовете и от други части на света, които се присъединяват. През 2016 г. кампанията е подобрила рекорда за брой участници – 2 427 града и населени места от 51 държави. Малко над половината от участващите градове, сред които и Бургас, са въвели постоянни мерки в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.

 

Коментари

Още от последните новини