Или пък просто карайте по правилата?

Или пък просто карайте по правилата? - E-Burgas.com


“Скъпите снимки” ще ви излязат без пари, ако не шофирате с превишена скорост

Тринога на пътя. Скъпи снимки на кръстовището. Двойка дебне в засада. Полицаи просят милостиня.

Горе долу в тази стилистика шофьорите в социалните мрежи се надпреварват да си правят “услуги”, като се предупреждават къде са разположени екипите на “Пътна полиция” и камерите, които заснемат нарушителите за превишена скорост. Целта естествено е да бъдат избегнати глобите, които биха били наложени на шофьорите, които карат твърде бързо, седнали са пили зад волана или са направили някакви други нарушения.

Фейсбук групите “I see you КАТ” (в превод “виждам те КАТ”) стават все по-популярни, като основен източник на информация за това къде са скрити полицейските екипи. Логично новите технологии изпревариха доброто старо намигване с фаровете на пътя, така че шофьорите да могат да се чувстват още по-безопасно на пътя.

 

Какво означава безопасност?

Интересно е, че в същите тези групи често се публикуват и предупреждения за катастрофи, които предизвикват задръствания и пътния участък трябва да бъде заобиколен. По официална статистика за миналата година у нас най-честата причина за катастрофите обаче е именно несъобразената скорост и загубата на контрол над автомобила. Най-често в инциденти инцидентите са предизвикани от млади и неопитни шофьори. Статистиката става още по-страшна – за миналата година България е на второ място по загинали в катастрофи в ЕС, а около 95% от инцидентите са по вина на шофьорите.

От сухите данни, зад които стоят хиляди загубени и провалени животи, можем да извадим един извод. Профилът на причинителя на катастрофи е на млад мъж, самоуверен шофьор, който не спазва ограниченията в скоростта, a в много от случаите шофира след употреба на алкохол и наркотици. И точно тук според специалисти идва моментът с превенцията.

 

Скъпи ли “скъпите снимки”?

Новите камери на КАТ, станали известни като триноги, за кратко време се превърнаха в най-големия враг на шофьорите в България. През миналата година те са хванали цели 180 хил. нарушения, а данните им показват, че всеки трети кара с превишена скорост. А “скъпите снимки”, които те правят, се оказаха много по-страшни за шофьорите от възможността за катастрофа, до която може да доведе превишената скорост.

Нито триногата, нито дрегерът обаче са страшни сами по себе си. Скъпите снимки биха излезли без пари на тези, които спазват правилата за движение. Безплатно е и духането на дрегера, стига промилите да не играят срещу вас. А двойката катаджии, дори да ви желае злото и да иска да ви вземе парите, ще бъде безсилна, ако бъдете изрядни.

 

Те ли ще ми кажат на мен?

Прекалената самоувереност, вродената неприязън на българите към правилата и на закона като авторитет обаче често са твърде силни в такива ситуации. Пресичането на червено, возенето в градския транспорт без билет, изхвърлянето на боклука през прозореца и надвишаването на скоростта с някакви си 30-40 км/ч от много хора у нас се смята за нещо нормално, в противен случай има опасност да ги помислят за будали. Ако бъдат хванати обаче, те бързо влизат в ролята на онеправдани граждани, паднали жертва на справедливия си бунт срещу системата.

Затова и някак си по-лесно е да пуснеш педала на газта за 30-тина секунди, докато подминеш лошата тринога, след което пак да я натиснеш,останайки с приятното чувство от победата, че този път не са те хванали. Важното е да знаеш къде е камерата. Защото в крайна сметка или знаеш за нея, или плащаш глоба.

Или пък просто карай по правилата?

Венелин Костадинов

Коментари

Още от последните новини