Икономист: Инфлацията и цените ще растат

Икономист: Инфлацията и цените ще растат - E-Burgas.com

По-малък растеж и по-голяма инфлация заради кризата в Украйна. Това прогнозира Европейската централна банка.

Икономистът д-р Пламен Иванов заяви в студиото на "България сутрин", че не е време за паника или драстични действия от типа "купувайте" или "не купувайте"

"Това, което се случи с горивата, а сега и с конкретен продукт, показва изключително настръхнало общество, което вече реагира по панически начин. Не е време всеки да се изказва за инфлация и потребителски цени. Време е за спокойствие и реална оценка на събитията", обясни той.

Иванов е убеден, че тежкото време, в което живеем, няма да изчезне с прекратяване на военните действия. ЕЦБ дава прогноза, че инфлацията на европейско ниво ще продължи да се увеличава до края на годината.
"Имаме съсипани 3-4 икономики, една от тях от водеща в света. Това ни очаква - все по-променливи цени, прекрояване на национални бюджети, трудно прогнозиране на цената на горивата. Инфлацията и цените ще продължат да растат", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

Според него най-ефективната мярка е, когато държавата играе своята регулаторна функция. Тогава няма да стига до рязко всяване на паника и спекула с цените.
"Случаите с олиото и горивата едва ли можеха да бъдат предсказани или избегнати, защото са резултат от паниката сред хората. В дългосрочен план регулаторната форма на държавата може да направи корекция на пазарите, без да се меси като играч на пазара. Не е време за политически експерименти или призоваване за предсрочни избори", изтъкна Пламен Иванов.

Коментари

Още от последните новини