И oбласт Бургас крачи уверено към тъмночервената зона

И oбласт Бургас крачи уверено към тъмночервената зона  - E-Burgas.com

Едва 22.7% от населението е със завършен ваксинационен цикъл

14 са областите в България, които вече са в тъмночервената зона на виртуалната ковид карта на страната. Последната е област Благоевград, с което на практика цяла Западна България се оцвети в тъмночервено.

Условията, за да влезе една област в тази зона е да отчете над 500 заболели на 100 хил. души през последните 14 дни. Най-зле е положението в във Видин - с повече от 900 на 100 000, следван от Монтана, София, Перник и Стара Загора с около 800. Подобни стойности бяха отчетени в пика на третата вълна през миналата зима. 

Засега област Бургас все още е сравнително далеч от тъмночервената зона, но заболеваемостта през последната седмица се е увеличила от 300 на 360 заболели на 100 хил. души. С това темпо преминаването в най-високата степен на заболеваемост и съответно налагането на по-строги мерки е неизбежна.

На фона на всичко това ваксинационният процес страната и в областта продължава да тече твърде бавно. Вчера в цялата област Бургас са поставени едва 407 дози ваксини, а към момента едва 22.7% от населението е със завършен ваксионациоенн цикъл. 

Коментари

Още от последните новини