Христо Йовов се включи активно във Воля за спорт в Своге

Христо Йовов се включи активно във Воля за спорт в Своге - E-Burgas.com12003362_10153070561200843_2973258749016318600_n
Дарение на инвалидни колички и уреди за раздвижване за над 10 000 лв. направиха от специализирана компания НоваМед за хората с увреждания по време на националната кампания "Воля за спорт".
Събитието събра над 100 души с различни инвалидни групи на централния площад в град Своге. Те спортуваха в няколко дисциплини: шах, табла, канадска борба, бадминтон и тенис на маса. Кметът на гр. Своге - инж. Жоро Цветков премери сили на канадска борба с участниците, а легендата на Левски Христо Йовов показа уникални заложби докато игра тенис на маса и шах. Зам-председателят на Комисията по социална политика в НС Светлана Ангелова също се включи в игрите.
Председателят на Комисията по европейски въпроси Светлин Танчев успя да изслуша всички проблеми на трудноподвижните хора и пое отговорност лично да се ангажира с каквото може.
"Аз самият съм живял в приемно семейство, където жената беше засегната в ранна детска възраст от тежко заболяване, но това не й е попречило да води независим живот. Това за мен беше образователно и за това съм съпричастен с таза инициатива. Бих желал да работим в посока на законопроект, който урежда правата и задълженията от страна на държавата към хората в неравностойно положение - да се обучават преподаватели, работодатели и да видим, че това са нормални хора, които могат да допринасят за обществото" - каза председателят на Комисията по европейски въпроси Светлин Танчев.

"Много е важно хората с увреждания да излязат от домовете си, да се почувстват свободни, равнопоставени и да покажат своите заложби и талант в спорта" - каза заместник-председателят на Комисията по социална политика г-жа Светлана Ангелова.

"В община Своге 10% от жителите са с неравностойно положение. И ние сме едни от първите, които сключихме договор по програмата "Независим живот", чрез която ще назначим асистенти, домашни помощници за всички, които се нуждаят от допълнителна помощ за пълноценен живот" - каза кмета на град Своге инж. Жоро Цветков.

За доброто настроение на гостите, докато протичаха състезанията, се погрижиха Бриана Пантелеева, Веси Маринчева и Иlана Мей с хубави български и чуждестранни песни. На финала всички деца бяха наградени с медали, а най-добрите спортсмени от хората с увреждания получиха купи. [gallery ids="114664,114665,114666,114667,114668,114669,114670"]
Коментари

Още от последните новини