Горските пожари изпепелили над 5 хиляди декара в Бургаско

Горските пожари изпепелили над 5 хиляди декара в Бургаско - E-Burgas.com

Специализирана техника ще бъде закупена за борба със стихията

Големите пожари, които върлуваха това лято са изпепелили около 5 000 декара площ в Бургаска област. В национален мащаб изгорели са над 62 000 декара земна площ, а щетите са за над 6 млн. лева. Тези данни бяха изнесени днес от министъра на земеделието и храните Десислава Тенева и заместника и Георги Костов, които наградиха отличилите се в борбата с огъня.

В овладяването на пожарите са се включили 5 хиляди пожарникари, 4 хиляди горски служители, 2 хиляди доброволци и 400 военнослужещи, предаде БНР.

Данните бяха изнесени в Хасково, където, в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й Георги Костов, бяха наградени отличилите се в борбата с огъня.

Най-много са пожарите в Хасковска област - 56, с унищожени 33 000 декара. Следва Стара Загора със 7 000 декара, Бургас - 5 000 и Ловеч - близо 4 000 декара. Причините - 70% от горските пожари са заради небрежност. Умишлените са 6%и само 4% са естествените.

Затова Министерството на земеделието залага на превенцията. През 2018 година ще бъде изградена единна система за наблюдение, обясни Спас Тодоров, директор на "Стратегическо развитие на горското стопанство".

„Едно ново средство, на което ние продължаваме да обръщаме активно внимание и което ще продължаваме да развиваме, това са противопожарните коли за наблюдение, които свързахме в системата. Министерството на земеделието и храните и държавните горски предприятия провеждат една последователна политика за изграждането на единна система. Вие знаете колко скъпо струва, колко е трудно поддържането за наблюдение, но това е нашият отговор на предизвикателството да не допускаме нарастване броя на пожарите и опожарените площи", коментира Тодоров.

Ще бъде закупена и специализирана техника.

Коментари