Германия е най-силна в света в борбата с covid-19

Германия е най-силна в света в борбата с covid-19 - E-Burgas.com

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.

Източбик: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини