Френски хор изнася концерт в Магазия 1

Френски хор изнася концерт в Магазия 1  - E-Burgas.com

Хоров концерт, посветен на Деня на българската просвета, култура и славянска писменост, ще се състои на 26 май, петък от 19:00 ч. в "Магазия 1", която е част от Зоната за обществен достъп и пристанище Бургас.
В програмата ще участват смесен хор "Аксон" от град Лил, Франция, по покана и съвместно с една от най-изявените бургаски школи за хорово пеене - хорова школа "Милка Стоева" при Младежки културен център - Бургас с диригент Светла Стоева.

Концертната програма, която ще представят двата певчески състава, ще задоволи и най-претенциозната публика. Ще прозвучат творби и песни на Рихард Вагнер, Джузепе Верди, Франц Шуберт, Габриел Форе, Йохан Щраус, Карл Дженкинс, църковно - славянски песнопения и френски шансони. Специално подготвени за празника са й химна на св. св. Кирил и Методий и хвалебна песен за светите братя.

Концертът се осъществява от Община Бургас и Младежкия културен център с любезното съдействие на "Пристанище Бургас" ЕАД и ДП "Пристанищна инфраструктура" - Бургас. 
Входът е безплатен.

Хор "Аксон" е основан през 1999 година по инициатива на персонала от отделението по неврохирургия към Университетската болница в град Лил, Франция. Ръководител от основаването на хора е д-р Етиен Лий, неврохирург и професионален музикант. Д-р Етиен Лий е практикуващ хирург, флейтист и диригент на хора, носител на множество награди на Консерваторията. Първоначално в състава пеят само медици/лекари, сестри, психолози, санитари/, впоследствие се разширява професионалния спектър на певците, като  към медиците се присъединяват преподаватели, научни кадри, занаятчии, пенсионери и др. Хор "Аксон" редовно организира благотворителни концерти за финансиране на научни проекти в областта на медицината, за подобряване условията за болничния престой на децата, за хуманитарни проекти. Хор "Аксон" привлича своята публика с популярна френска музика, хорове от любими опери, произведения от световната хорова класика. Репертоарът на хора обхваща творби от 16-ти век до съвременна музика, включително и френски шансони. В сътрудничество със симфоничен оркестър хорът е изпълнявал "Кармина Бурана" на К. Орф, както и операта "Кармен" на Ж.Бизе.

Коментари

Още от последните новини