Фотографи предлагат таен тунел между Варна и Бургас за забележителност

Фотографи предлагат таен тунел между Варна и Бургас за забележителност - E-Burgas.com
Снимка: Божидар и Надежда Чоторови

В момента секретният обект е свърталище на наркомани и влечуги

Секретен военен обект от миналото може да се превърне в уникална туристическа атракция край Варна. Това е идеята на младите фотографи Божидар и Надежда Чоторови, които разказа историята на секретния обект във Фейсбук страницата "Машина на времето". Те снимат входовете и вътрешността на т. нар. Секретен Обект А, който е създаден по проект на жп иния, свързваща двата най-големи черноморски града Варна и Бургас.

Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо-турската граница. Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долни чифлик (Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с перспективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково. Строило се е до към края на 50-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено и изградените съоръжения са изоставени.

Taка остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север са били завършени почти 2 км до с. Приселци (Несебърско).

Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят, научаваме от фейсбук групата "Машина на времето", където Надежда и Божидар Чоторови публикуват и снимки от изоставеното съоръжение.

Началото на 50-те години на XX век е време на тотално противопоставяне между Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война. Целта на военно-стратегическият обект е да се осигури по бързо придвижване от Северна в Южна България на дошлите да "помогнат" съветски войски при евентуален военен конфликт с Турция.

Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долен чифлик ( Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с перспективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково.

Строежът започва по изричното нареждане на Кремъл, след препоръките на двамата маршали на СССР Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие).

Старият и затворен от десетилетия тунел в района на несебърските села Приселци и Кошарица си стои още там.  Не се изключва възможността тайнствения тунел да стане уникална туристическа атракция.

Източник: dir.bg

 

Коментари

Още от последните новини