Европейски съдии присъстваха на дело в Бургаския съд

Европейски съдии присъстваха на дело в Бургаския съд  - E-Burgas.com

Среща с председателят на Районен съд – Бургас, Асен Радев и посещение на заседания по наказателен и граждански процес направиха съдии от четири европейски страни – Англия, Испания, Румъния и Естония. Визитата е част от обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение, чийто домакин за втора година е Окръжен съд – Бургас.

Съдия Радев разказа на гостите за делата, които разглежда Районен съд – Бургас, като съдебна инстанция. За европейските съдии бе интересен въпросът за профилирането на магистратите, дигиталния обмен по делата, изготвянето на електронни папки и архив, които административният ръководител на Бургаския районен съд нагледно представи. Коментирани бяха видеоконферентните връзки, актуална възможност за съдебна комуникация. Европейските магистрати посетиха заседание по наказателно и гражданско дела на съда. Гражданският процес бе за делба и съдия Радев разясни на магистратите за какво пледират страните. Подсъдими в наказателния процес бяха трима, обвиняеми за кражба представляваща опасен рецидив. Съдията-докладчик Мартин Баев дискутира със своите европейски колеги за приликите и отликите в правораздаването на различните страни, след приключване на заседанието.

Предстои европейските магистрати да посетят Административен съд – Бургас, Окръжна прокуратура – Бургас, заседания по наказателни дела на Окръжен съд – Бургас и да проведат среща със съдии от Търговско отделение на съда-домакин.

Коментари

Още от последните новини