Европа и САЩ с решителни икономически мерки срещу коронавируса

Европа и САЩ с решителни икономически мерки срещу коронавируса - E-Burgas.com

Правителствата по целия свят се надпреварват да противодействат на икономическата криза на пандемията на коронавирус. Ето част от мерките, взети от някои страни в борбата с пандемията.

През последните дни и седмици стана известно за трилиони евро финансови стимули за борба с глобалната коронавирусна пандемия. Финансовите власти казват, че това е само началото. Ето поглед върху някои от мерките, които са обявени.

Германия

Очаква се най-голямата икономика в ЕС да одобри днес пакет за стимулиране на стойност над 750 милиарда евро, първият случай за германското правителство да вземе нов дълг от 2013 г.

Фондът, за който кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи в понеделник, включва 600 милиарда евро за бизнес заеми и за купуване на директни дялове в компании и 156 милиарда евро дълг за финансиране на по-високи социални разходи.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че икономиката ще се нуждае от подкрепа дори след възпирането на вируса.

Франция

Миналата седмица френският министър на финансите представи пакет от 45 милиарда евро помощ за бизнеса и работниците, като добави, че предстои още икономическа подкрепа.

Националният дълг на Франция ще надхвърли 100% от БВП през 2020 г., каза финансовият министър Бруно льо Мер, значително над чертата на ЕС от 60%. По-рано министърът описа борбата срещу избухването на коронавируса като “икономическа и финансова война”.

ЕС

Европейската комисия спря изискванията за дълг и дефицит за членовете на блока, като даде на икономически по-нестабилните страни, като Италия, повече възможности за борба с коронавируса. Европейската централна банка обяви „Програма за спешно закупуване заради пандемия“, схема за изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро, за да осигури на членовете на ЕС повишена ликвидност.

САЩ

Законодателите в САЩ се договориха за стимулиращ пакет на стойност 2 трилиона долара в опит да предотврати изпадането на икономиката в САЩ в рецесия.

Законодателството предоставя безвъзмездни средства за малки предприятия, значителни заеми за големи корпорации като авиокомпаниите и подобрени обезщетения за безработица за физическите лица. Той идва със 130 милиарда долара, заделени за това, което демократът в Сената Чък Шумър нарече “план на Маршал за болниците” и здравните организации, сравнявайки го с програмата за помощ на САЩ, която възстанови Европа след Втората световна война.

Във вторник правителството трябваше да обяви допълнителни 4 милиарда евро поддръжка за ликвидност за своя сектор от стартиращи фирми, проект за любимците на отнасящата се благоприятно към бизнеса администрация на президента Еманюел Макрон.

Сенатът и Камарата на представителите официално ще гласуват по законопроекта по-късно днес. След това той ще отиде за подпис при американския президент Доналд Тръмп.

Континентален Китай

Въпреки че вирусът направи своя брутален, глобален дебют там в края на миналата година, Китай все още не се бори с коронавируса със същата икономическа сила, както направи по време на глобалната финансова криза през 2008 г. или по отношение на забавящата се китайска икономика през 2015 г. Все пак централната банка на страната увеличи наличните заеми за банки с 500 милиарда юана (65 милиарда евро) и намали изискванията за банков резерв, освобождавайки 550 милиарда юана в брой. Бяха намалени лихвените проценти за банки и големи корпорации, а Пекин също поиска банките да удължат условията за бизнес заеми и наемодателите да намалят наемите върху търговски имоти.

Международната общност

Глобални органи като Голямата седморка (Г-7) и Групата на 20-те (Г-20) все още не са предложили колективен отговор на пандемията, въпреки че във вторник финансовите министри на Г-7 заявиха, че работят по „съществени и допълващи се пакети“. Г-20 също обсъжда евентуален отговор.

Източник: БГНЕС, Дойче веле

Коментари

Още от последните новини