Експерти: Шумът от колите и моторите ни разболява

Експерти: Шумът от колите и моторите ни разболява   - E-Burgas.com

В Закона за движението по пътищата е записано, че ревящите коли, мотори и камиони, които превишават нормите за шум, трябва незабавно да бъдат спирани от движение, а водачите им - глобявани. Това обаче остава само на хартия.

"На места трябва да изградим шумоизолиращи бариери - където шумът е прекомерен и няма как да се справим с него. Другата страна е законът за поведението на водача. Всяко превозно средства има различна граница на шум, която трябва да отделя. Шумът води до изнервяне, а в някои случаи и до оглушаване", заяви Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики. В студиото на Bulgaria On Air тя посочи, че още на ниво преглед на автомобила може изобщо да не допуснем той да вдига шум на хората.

"Може да дигитализираме и нивата на шума, но реформата спря. Чий е интересът да не се върже тази система и тази реформа да бъде провалена? Това беше вариант да се спре с фиктивните прегледи. Тези разходи за чия сметка ще бъдат? Всички хора са инвестирали много пари, но няма да получим повече екология и безопасност, няма да решим проблема с шума. Кой е автор на тази промяна?", настоя Русинова.

Тя подчерта, че единствено имаме право да променим цвета на нашия автомобил и евентуално да си сменим двигателя със същия. Всичко останало излиза извън нормите.

"Хайде да се замислим колко преправени коли има, които са причина да се стига до смърт на пътя", изтъкна Русинова.

Експертът по проблемите на обществения превоз Красимир Пъргов на свой ред напомни, че всеки производител, преди да пусне превозното средство на пазара, е необходимо да направи нужните изпитания и да бъде изваден документ - типово одобрение. В него са описани в какви граници са параметрите на шума.

"В Закона за движението по пътищата е записано, че всичко над тези граници трябва да бъде спирано. Това би трябвало да се контролира с шумомери, но за да бъде реално измерено и да не падне след това в съда, този шумомер трябва да отговаря на определени условия. Има такива устройства, но не съм виждал контролен орган с шумомер", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Друг парадокс - пунктовете за технически прегледи нямат задължение за притежание на шумомер.

"Да кажем, че имат задължение. Пунктовете откъде ще разберат за допустимите граници на въпросното превозно средство?", попита Пъргов.

По думите му хората единствено могат да алармират контролните органи за извършат проверка. Те обаче трябва да бъдат оборудвани. Нито полицаят на пътя може да разбере какви трябва да бъдат параметрите на шума, нито техническите специалисти в пункта, предупреди Пъргов.

"С намаляването на скоростта нищо няма да постигнем. Ако контролът е истински, в крайна сметка ще се постигнат резултати. Но той трябва да е превантивен", категоричен е експертът.

Двамата гости в студиото обявиха, че ще бъде заведено дело срещу "Автомобилна администрация", която, според тях, не си върши работата и лъже неправителствена организация.

 

Свързани статии
От днес всички коли със зимни гуми Шест лица са обвинени в схемите с кражби и регистрации на луксозни автомобили 50% скок в цените при колите втора ръка у нас Моторист е с опасност за живота след катастрофа на пътя Бургас – Малко Търново Нина Николина представя за първи път новите си песни на концерт в Бургас Хиляди моторджии от цяла България откриха мото сезона в Бургас (Снимки) Откриват мото сезона в Бургас на 30 април Моторист от Сарафово е с опасност за живота след катастрофа до Поморие Моторист загина в катастрофа в Сливен Хванаха моторист беглец без книжка, отнесе 5 акта
Тагове
шум мотори коли
Коментари

Още от последните новини