Експерти от министерство на транспорта посетиха Морска гара Бургас (Снимки)

Експерти от министерство на транспорта посетиха Морска гара Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията посетиха Морска гара Бургас. Визитата им бе част от програмата на провеждащата се в Бургас работна среща по проект „Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България”. Проектът се изпълнява от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по Механизма за свързване на Европа, сектор „Транспорт“. Целта му е подкрепа за участието на България в изграждането на коридорите от основната Трансевропейска транспортна мрежа, посредством задълбочаване на сътрудничеството на национално и международно ниво.

Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов представи пред експертите транспортната интермодалност на Бургас, тенденциите при круизното обслужване и нарастващият пътникопоток към крайбрежното /каботажно/ плаване. Димов посочи, че има интерес от държавите в черноморския басейн от постоянна морска пътническа или rо-rо /rо-pax/ линия, която да ги свързва. Реализирането на подобни линии биха подпомогнали успешното реализиране на инфраструктурните проекти и изграждането на коридорите от основната Трансевропейска транспортна мрежа – „Ориент/Източно-Средиземноморски“ и „Рейнско-Дунавски“, които преминават през българска територия.

Участниците в работната среща имаха възможност да посетят обновената жп гара в Бургас и модерния брегови център за управление на корабоплаването.

Галерия
Коментари

Още от последните новини