Едва 43 хил. българи почиват в рехабилитационни центрове

Едва 43 хил. българи почиват в рехабилитационни центрове - E-Burgas.com

Здравната каса дължи 250 млн. лева на чужди каси за лекувани българи зад граница

Едва на 43 000 българи Националният осигурителен институт (НОИ) ще плати престоя в специални заведения за рехабилитация и профилактика през 2017 г. Това заяви д-р Николай Томов от НОИ по време на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнео и СПА туризъм.

Той обясни, че програмата за профилактика съществува от 1998 г. и с нея се осигуряват парични помощи за осигурените лица и хора с пенсия за инвалидност. „Условието за получаване на тази помощ е да бъдат внесени здравните осигуровки на лицето за 6 последователни месеца. НОИ изплаща средствата за не повече от 4 основни диагностични и терапевтични услуги дневно, като поема изцяло средствата за нощувки и частична парична помощ за хранене“, обясни докторът.

За тази година средствата за нощувки са 18 лева като крайна цена, а частичната парична помощ е 7 лева. Отделно самите заведения могат да искат доплащане за храна. Освен това НОИ не поема таксите за резервации, както и други допълнителни такси. Продължителността на профилактиките и рехабилитациите е 10 дни като пари за подобна помощ се предоставят еднократно в една календарна година.

Освен това средствата за тази година определени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 20 млн. лева. Към 25 септември са получени удостоверения за 43 013 лица. Очакваните разходи до горепосочената дата са 18,3 млн. лева, което означава, че средно по 426 лева ще плаща НОИ на един нуждаещ се от рехабилитация наш сънародник за нощувки, храна и процедури.

Томов отбеляза, че с тази програма се цели подобряване на здравето на лицата в активна възраст, подпомагане на връщането им в обичайната им семейна, културна и работна среда.

„Чрез програмата се цели да се намалят разходите в бюджета на ДОО за изплащане на болнични, както и за подобряването качеството на живот на осигурените лица“, бе категоричен д-р Николай Томов.

Към момента НЗОК дължи на другите здравноосигурителни каси 250 млн. лева за лечение на българи в чужбина. Това каза д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. В момента текат преговори тази сума да бъде разсрочена.

В най-лошия случай, ако тази сума бъде изискуема в даден момент, ще имаме ли сигурност да си го позволим, при положение, че в момента касата борави с публичен ресурс в размер на 3 млрд. лева. По думите й става въпрос за хора, които са отишли в чужбина да се лекуват от онко заболявания и други тежки болести.

Лекарският съюз иска тези пари да не се плащат от джоба на Здравната каса, а „това са задължения, които следва да се финансират от бюджета на държавата и веднъж да тръгнем на чисто“, заяви Павлова.

По думите й България е получила едва 4 млн. лева от чужди здравни каси, заради това, че чужденци са се лекували у нас. Очакват се и още 2 млн. лева да бъдат платени, но според зам.-председателя на лекарския съюз тази сума изглежда нищожна на фона на тези 250 млн. лева, които дължи нашата страна.

Източник Агенция Монитро

Коментари

Още от последните новини