Домът на композитора Георги Шагунов става културен център

Домът на композитора Георги Шагунов става културен център  - E-Burgas.com

Правителството предостави на община Бургас апартамент на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден културен център, който ще бъде обособен като иновативно арт пространство за творци от Бургас и региона, както и за повишаване на музикалната култура на подрастващите и стимулиране на млади таланти. 

От дълги години сградата е в окаяно състояние и се руши, въпреки че се намира в историческото ядро на града. 

Георги Петров Шагунов е един от първите български капелмайстори, автор на музиката на марша "Един завет". Името му се свързва с развитието на българската воинска маршова песен и музикалния живот на Бургас. Композитор, музикален педагог, един от водещите музикални деятели със заслуги за музикалния напредък на България, почетен гражданин на Бургас.

Шагунов е роден в Пловдив. Баща му е от богат калоферски род, а майка му е гъркиня.

До 16-годишната си възраст Шагунов учи във френския католическия Колеж "Свети Августин" в родния си град. През 1889 г. заминава за Лион, където завършва лицея „Сен Жан”, а след това вместо медицина, както е заръчал баща му, записва Лионската държавна консерватория. В продължение на 6 години изучава валдхорна и корнет, а също теория на музиката и диригентство. Негов учител е професор Луджини. Още по време на обучението си е избран за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър.

През 1895 г. Шагунов се завръща в България и облича мундира на военен капелмайстор. Назначен е като войник-капелмайстор на духовия оркестър при Трети конен полк – Пловдив. След шестмесечна служба, през 1896 г. Георги Шагунов е изпратен за титулярен капелмайстор на 2-ри конен полк в Лом. През 1897 година се установява в Бургас, където живее до смъртта си. До пенсионирането си през 1930 г. е диригент на военния оркестър на 24-ти Пехотен Черноморски полк.[1] Взема участие в Първата Балканска война като капелмайстор на 30-и Шипченски полк.

През годините Георги Шагунов се утвърждава сред водещите по негово време имена, дали значим принос за развитието на музикалната култура на България. Той е сред основателите на Музикално дружество “Родни звуци” в Бургас и е диригент на Струнния Оркестър към дружеството. По същото време води клас “Медни духови инструменти” в Музикалното училище.[2]

 

Коментари

Още от последните новини