Доц.д-р Дико Патронов: Странджанската зеленика съхне след поредното сухо и горещо лято

Доц.д-р Дико Патронов: Странджанската зеленика съхне след поредното сухо и горещо лято - E-Burgas.com

Зелениката в Странджа съхне след поредното горещо и сухо лято. За това алармира доц.д-р Дико Патронов, който е един от видните лесовъди в България. 

"Тежката лятна суша - 300 мм валеж в Царево и 600мм - в М.Търново до края на октомври!, се отрази отново кошмарно върху състоянието на странджанската зеленика. Масовото съхнене по билата и горните части на склоновете е вече често през последните години. В дълбоките долове и по северните склонове състоянието е благоприятно.

Това вероятно притеснява и дивите прасета, заради осушаване на калищата в гъстата и непроходима зеленика. Сушата видимо се отразява и на спътниците на зелениката - цъфтящата калуна и плодоносеща боровинка. Съхненето вероятно ограничава краищата на ареала на зелениката, за което е необходимо дългосрочно изследване." написа доц.д-р Дико Патронов във Фейсбук. 

Зелениката е един от символите на Странджа. Всяка година там се провежда Фестивал на зелениката, домакин на който е различна област в планината, където е разпространено растението. 

Коментари

Още от последните новини